Marlenka, halk arasında medovik olarak bilinen ve Rusya, Ukrayna gibi ülkelerin mutfaklarında sıklıkla bulunan ballı kek türüdür. Bu kek yoğunlaştırılmış süt ve fındıkla zenginleştirilmiştir ve bazı bölgelerde süt reçeli olarak da adlandırılmaktadır. Hazırlanışı göründüğü kadar karmaşık olabilir ama sunduğu lezzet her çabaya değer. Kuyu, Lezzetiyle ilginizi çekecek bu leziz tatlıyı nasıl hazırlamalısınız? İşte Marlenka'nın tarifi…
MARLENKA TARİFİ
Malzemeler:
Kek için:
200 gram şeker
520 gram bir
2 yumurta
55 gram tereyağı
2 yemek kaşığı bal
1 poşet maya
Yoğunlaştırılmış süt için:
1200 gram süt (yağ)
200 gram şeker
Krema için:
300 gram yoğunlaştırılmış süt
3 yumurta
2 yemek kaşığı bal
55 gram tereyağı
Dekore etmek:
400 gram fındık
MARLENKA HAZIRLIĞI
Pastanın hazırlanışı:
Yumurtayı ve şekeri çırpın ve yumurtayı kabartın.
Boş bir tencereye su koyup ocağa koyun.
Su dolu tencereye rahatça sığacak ısıya dayanıklı bir kap hazırlayın.
Bu yöntemi kullanarak tereyağını doğrudan ısıya dokunmadan eritin.
Eritilmiş tereyağına un ve maya dışındaki diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
Karışım homojen bir kıvama gelince yumurta ve şeker karışımını ekleyip planet mikser yardımıyla karıştırın.
Karışım ilk hacmini ikiye katladığında ateşi kapatın.
Unu tahta kaşık yardımıyla çok fazla çırpmadan iyice karıştırın.
Katlı pasta olacağı için her katı ayrı ayrı pişirmek daha kolay olacaktır.
Pişirme kağıdını bir fırın tepsisine soğutun.
Yaklaşık 1,5 top hamur dökün ve eşit, ince bir tabaka halinde açın. Önceden ısıtılmış 165 derecelik fırında 5-6 dakika pişirin.
Hamur bitene kadar bu işlemi 7-8 kez tekrarlayın.
Yuvarlak bir kalıp kullanarak düzgünce kesin.
Bu işlemden sonra kekinizin katmanları hazır olacaktır.
Yoğunlaştırılmış sütün hazırlanması:
Sütü orta ateşte kaynatın.
Her taşın üzerinde biriken tortuyu temizleyerek bu işleme yaklaşık 2 saat devam edin.
Süt miktarı azaldıkça taşıma süresi kısalacaktır.
300 gr süt kalana kadar devam edin (tahmini olarak 1+1,5 bardak).
Daha sonra ocaktan alın ve sütü ince gözenekli bir süzgeçten süzün.
Ölçülen şekeri filtrelenmiş sütte eritin ve tekrar ateşe verin. Kaynayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Bu yöntemle süt koyulaşacaktır.
Kremanın hazırlanışı:
Tereyağını eritip soğumaya bırakın.
Tereyağı dışındaki malzemeleri geniş bir kapta çırpın, en son tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin.
Krema koyulaşınca buzdolabına kaldırıp soğumaya bırakın ve hazır olsun.
Pastanın hazırlanışı:
Katlar halinde hazırladığımız kekin ilk katını ince bir kat kremayla kaplayıp, ince kıyılmış fındıkları ekleyip bir sonraki kata geçiyoruz. Kekinizin katları bitene kadar.
En üst kata kremayı yayıp üzerini fındıkla kaplayın.
Afiyet olsun!