Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığın 2025 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Yenidoğan çetesi soruşturmasıyla ilgili sorulara ilişkin ise Işıkhan, İstanbul Başsavcılığı'nın Büyükçekmece'nin 27 Kasım 2023'te Sosyal Güvenlik Kurumu'na 13 hastaneye ilişkin “fatura ve işlemlerin incelenmesine” ilişkin yazı gönderdiğini, bu yazıya dayanarak soruşturma yaptıklarını hatırlattı. 29 Kasım 2023'te müfettiş atandı.
Savcılık tarafından SGK ile sözleşmesi bulunan 13 hastaneden 12'sinin denetlendiğini belirten Işıkhan, denetim süreci tamamlanan özel hastane Bağcılar Medilife'nin 29 Nisan'da sözleşmelerinin feshedildiğini, özel hastanenin ise 29 Nisan'da sözleşmelerinin feshedildiğini söyledi. hastane sözleşmeleri Bağcılar Şafak Hastanesi 9 Ağustos'ta kapatılarak ödemeleri durduruldu.
Denetimleri tamamlanmak üzere olan diğer hastanelerin ruhsatlarının Sağlık Bakanlığı tarafından bloke edildiğini, ödemelerinin durdurulduğunu ve SGK ile sözleşmelerinin feshedildiğini belirten Işıkhan, şunları söyledi: “Yenidoğan çete soruşturması şu anda Bakanlığımızla birlikte titizlikle yürütülüyor. Adalet Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız ve Cumhuriyet Savcılığımızca SGK şubemizde konuyla ilgili 10 müfettiş görev yapıyor.” “Bakanlıkça yürütülen soruşturma ve incelemeler, sorumluların gereken yaptırımları almasını ve bedelini ödemesini sağlamak amacıyla konunun takipçisi olduğumuzu bir kez daha ortaya koymaktadır.” dedi.
SGK'dan özel hastanelere aktarılan kaynaklara ilişkin konuşan Işıkhan, “SGK'nın sağlık giderlerinin özel hastanelere ödenme oranı her geçen yıl azalıyor. 2012'de yüzde 16,6 iken 2014'te yüzde 15'e düştü. %12,9 ile SGK bütçesinden özel hastanelere aktarılan tutarın %11,2'ye düştüğünü görüyorsunuz. 2018'de bu oran 2020'de %8,6'ya, 2022'de %7,3'e ve 2023'te %6,2'ye yükseldi. “Kaynak önemli ölçüde azaldı” dedi.
Belediyelerin SGK'ya olan borçlarının tahsili konusuna da değinen Işıkhan, SGK prim gelirlerinin toplanmasının kapsamlı ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için çok önemli olduğunu söyledi.
Topladıkları sigorta primlerinden elde ettikleri gelirler oranında vatandaşlara iyi hizmet verebildiklerini vurgulayan Işıkhan, şöyle konuştu: “Belediyelerin 96 milyar liralık borcu bugün 150 milyar liraya ulaştı. Maalesef sürdürülemez hale geldi.” dedi.
Belediyelerin bu borçları tahsil etmek için izlediği yöntem hakkında bilgi veren Işıkhan, şöyle devam etti:
“Bütün belediyelere eşit yaklaşıyoruz. Aynı çağrıyı tüm belediyelere kamuoyu olarak yapıyoruz. Tüm belediyelere soruyoruz. Sizin aracılığınızla bir kez daha haykırıyoruz: 'Borçlarınızı ödeyin, borçlarınızın birikerek zor seviyelere gelmesine izin vermeyin'. Hemen ödeyemiyoruz, gelin taksitle ödeyelim. Eğer bir mülk istiyorsanız taksitle öderiz. Biz diyoruz ki: “Takas teklifi yapın, değerinden alalım”. üstlenme Taleplerimizi dikkate alan ve borçlarını ödemeye istekli olan belediyeler hakkında herhangi bir işlem yapılmamaktadır.'
Bu süreçte partizan ayrımcılığı yapmadıklarını belirten Işıkhan, borçlarını ödemek için herhangi bir işlem yapmayan belediyelere mevzuatın gerektirdiği şekilde el koyma dahil gerekli işlemleri uygulamaları gerektiğini söyledi.
Işıkhan, bu işlemleri en çok borcu olan belediyelerden başlayarak uyguladığını belirterek, şunları paylaştı:
“Maalesef en borçlu belediyeler CHP'li belediyeler. Mesela Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin şu anda 8,4 milyar lira SGK borcu var. 2019'da belediye Melih Bey'e devredildiğinde SGK prim borcu 200 milyon liraydı. Mart ayında bu konu konuşulmuştu. İlk konuştuğumuzda 4.5 milyar liralık borcu vardı. 7 ayda neredeyse iki katına çıktı. Üstelik üzülerek söylüyorum ki her geçen gün katlanarak artan borçlarını ödemek için hiçbir şey yapmadılar.” Kapatmaktan başka bir şey yapamayız. Son olarak 150 milyar liralık borcun partiler bazında dağılımını vermek istiyorum: Yüzde 67,5 CHP, yüzde 25 AK Parti. , MHP yüzde 3 ve DEM yüzde 2.”
“Vatandaşların refahı için her türlü adımı atmaya kararlıyız”
Kahramanmaraş merkezli depremin vurduğu illerde çalışma hayatına ilişkin bir soruya yanıt veren Işıkhan, alınan tedbirlerin Adıyaman'ın da aralarında bulunduğu bölgede çalışma hayatının yeniden başlamasına ve istihdamın artmasına önemli katkı sağladığını söyledi.
Işıkhan, depremin vurduğu illerdeki güncel istihdam verilerine ilişkin şunları söyledi: “Adıyaman depremi öncesinde 73 bin 506 olan 4/A sigortalı çalışan sayısı, 2024 yılı Temmuz ayında 93 bin 449'a yükseldi. 174 bin 436 deprem oldu.” Malatya'da deprem öncesinde 124 bin 88 olan çalışan sayısı deprem sonrasında ne yazık ki 62 bin 685'e düştü. Temmuz ayında bu rakam 115 bine ulaştı. 739. Sağladığımız teşvik ve desteklerle inşallah açığı kapatmaya çalışacağız. Her zaman olduğu gibi istihdamın sürdürülebilirliği ve vatandaşlarımızın refahı için gerekli tüm tedbirleri almaya gayret ediyoruz.” dedi.
“Suriyelilerin SGK bütçesine yük olduğu yönündeki suçlamaları kesinlikle reddediyoruz.”
Işıkhan, Suriyeli mültecilerin genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında olup olmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:
“Geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin GSS kapsamına alınması yönünde bir çalışmamız yok. Geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin sağlık giderlerinin SGK bütçesinden karşılandığı ve bu nedenle SGK bütçesine yük oluşturduğu iddiasını kesinlikle reddediyoruz. İddialar doğru değil Tüm çalışmalarımız ülkemizdeki yabancıların işgücü piyasasının bir parçası olduğu gerçeğine dayanıyor “Kayıtlı çalışan herkes, GSS dahil sosyal güvenlik kapsamındaki sağlık hizmetlerinden, ödeme yaptıkları sürece faydalanabilmektedir. basmak.”
AET yönetmeliğiyle ilgili konuya ilişkin Işıkhan, şunları söyledi:
“2023 yılında yaşlılık aylığı alan 2 milyon sigortalıya ödenen 5 bin lira yaşlılık aylığı, tatil ödeneği, yaşlılık aylığı ve ikramiye ödemelerinin toplamı yaklaşık 210 milyar liradır. AET kapsamında emekli olanlara 2023 yılında 1 milyar lira ödeneceği tahmin ediliyor. AET kapsamında kullanılacak maliyetin ise 1 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. 2024'te 592,6 milyar lira. Bu yıl toplam 2,2 milyon kişi AET'den emekli oldu. Bu maliyet kalemleri arasında yıllık milyarlarca liralık emeklilik kayıpları, kayıp primler ve bayram ikramiyeleri yer alıyor.”
“Fonun kötüye kullanıldığı iddialarını kabul etmemiz mümkün değildir.”
İşsizlik Sigortası Fonu'na ilişkin eleştirilere yanıt veren Işıkhan, fonun hem Sayıştay'a hem de bağımsız denetime tabi olduğunu vurguladı.
Hesap verebilirlik ve şeffaflığa dikkat ettiklerini belirten Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fonun gelir ve gider durumunu her ay fon bülteni halinde internet sitemizde paylaşıyor, bağımsız denetim raporlarını da kamuoyuna sunuyoruz. fon Fonun yaptığı harcamaların yüzde 61,2'si doğrudan işgücüne ve işsizlere ayrılıyor.” Yüzde 35'i istihdamın korunması ve artırılmasına yönelik destek ödemeleri ve teşvikleri, yüzde 3,7'si ise Fonun kurulduğu günden bu yana vatandaşlara sağlanan hizmetlerin ve fonun daha etkin yönetimini sağlamak için yapılan harcamalardan oluşuyor. Tek başına fayda 11 milyon 5 bin kişiydi.”
“18 yaş altı 20 bine yakın tip 1 diyabetli çocuğumuz var”
18 yaş altı tip 1 diyabetli çocuklara yönelik sensörlü kan şekeri ölçüm cihazlarının SGK geri ödemeleri listesine alınıp alınmayacağı sorusuna yanıt veren Işıkhan, şöyle konuştu:
“Türkiye’de 18 yaş altı 20 bin civarında tip 1 diyabetli çocuğumuz var. Bu çocukların sensörlü şeker ölçüm cihazlarına ihtiyaçları olduğunu da biliyorum. İlgilenen firmaların sensörlü şeker ölçüm cihazlarının geri ödeme kapsamına alınması yönündeki talepleri Sağlık Hizmetlerimiz tarafından kabul edilmektedir. Bilimsel ve Akademik Danışma Komisyonu “Sensörlü kan şekeri ölçüm cihazlarının geri ödeme kapsamına alınması için gerekli iş ve prosedürlerin değerlendirilmesi süreci devam ediyor.”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sürekli glikoz takip sistemleriyle ilgili ayrı bir çalışma yürüttüğünü belirten Işıkhan, bu kapsamda 7 bin çocuğa bu cihazın uygulandığını kaydetti.
Işıkhan, şunları söyledi: “Diyabet ve komplikasyonlarına ilişkin tedavi giderleri, hasta eğitimi, hiperbarik oksijen tedavisi işlemlerine ilişkin giderler ve diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında yer almaktadır. Geri ödeme kapsamındaki sensörlü kan şekeri ölçüm cihazlarının geri ödemesi en kısa sürede tamamlanacaktır.” “Az önce Maliye Bakanlığımızdan yetkililerle görüştük. Onların da olumlu görüşleri vardı. İnşallah yakın zamanda karar komisyonunun görüşlerini de sizlerle paylaşma fırsatı buluruz.” dedi.
Öte yandan bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 9,6 milyar lirası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 5,9 milyar lirası, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 4,2 milyar lirası, Şişli Belediyesi'nin ise 2,5 milyar lirası var. SGK prim borcunun olduğu öğrenildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iki firmanın borçlarını 36 aya varan taksitlerle ödemek istediği iddia edildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmelerin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun 2025 yılı bütçeleri kabul edildi.